Кіста зуба: причини, симптоми, діагностика

киста зубаКістою називається захворювання, при якому в організмі з'являється патологія, що є порожниною з ущільненими стінками і має рідке або желеподібне наповнення. Стіни освіти мають невеликий шар клітин, здатних утворювати рідину, що стає причиною збільшення нарости.

Виявивши перші симптоми кісти зуба, потрібно відразу розпочати лікування, тому що в іншому випадку зуби, що знаходяться в її порожнині можна втратити. На сьогоднішній день хірургічне або терапевтичне лікування наростів може запропонувати стоматолог хірург, Харків пропонує відвідати кабінет фахівця, який усі процедури виходячи із занедбаності ситуації.

Причини

Основні причини кісти зуба – це травма та інфекція:

- травма може бути отримана в будь-яких умовах, навіть при вживанні твердої, твердої їжі;
– інфекція здатна потрапити углиб каналу внаслідок неписьменного проведення терапії зубів;

Симптоми

киста зуба

Виявляється захворювання періодонтитом, коли відбувається запальний процес між прошарком кореня та щелепною кісткою. Не розпочавши цьому етапі лікування, можна дотягнути до появи глобальних проблем.

Після запалення біля кореня зуба тканини починають розростатися і утворюється гранульома зуба, розмір якої не більше 5 мм. Протягом деякого часу наріст збільшується і покривається оболонкою, внаслідок чого гранульома перетворюється на кісту. Якщо не розпочати лікування на даному етапі, захворювання може занапастити кілька поблизу розташованих зубів. Часом відбувається мимовільне відкриття кісти, за рахунок чого відбувається утворення свищевого ходу, він є каналом, що з'єднує порожнину освіти із зовнішнім середовищем.

Діагностика

Встановити появу кісти на початкових стадіях досить складно, тому що спочатку хворий зуб та ясна не турбують і виглядають нормально. Єдиний симптом - це при пережовуванні твердої їжі в цій зоні здатні з'являтися хворобливі відчуття і не в усіх ситуаціях. Встановити наявність кісти на початку її розвитку вдається лише з допомогою рентгена.

Боротьба з кістою зуба

Вважається, що чим раніше виявити кісту, тим легше її вилікуватиме. Саме тому рекомендується проводити щорічний огляд у професійних стоматологів, які проводитимуть профілактичні процедури та перевірятимуть зуби.

При виявленні новоутворення найпростіше лікування кісти зуба – це видалення ураженого зуба та чищення ясен. Саме представлений спосіб і використовувався лікарями-стоматологами донедавна, однак, на сьогоднішній день вже існують способи, які дозволяють видалити кісту, не втративши зуб.

Терапія може проводитися двома способами:

- Хірургічним;
- терапевтичним.

Будь-який спосіб відрізняється своїми достоїнствами і недоліками, а вибирається відповідний варіант лікарем.

лечение кисты зуба

Хірургічне лікування

У разі застосовується зазвичай цистэктомия, у ході відбувається видалення кісти і деформованого ділянки. Хірургічне лікування кісти зуба представленим методом вирізняється підвищеною надійністю, але при цьому виконувати її для корінних зубів досить непросто. Ще одним способом є гемісекція, що представляє менш лояльний спосіб. Він підходить у тому випадку, коли відсутня можливість залишити один із коренів зуба, а тому проводиться його видалення та ділянка зуба, розташованого над ним.

Терапевтичне лікування

Даний спосіб дозволить швидко вирішити проблему, при цьому не потрібно вдаватися до операбельного втручання. Найчастіше метод застосовується при лікуванні гранульом. Спосіб досить зручний для пацієнта, але при цьому не дає стовідсоткову гарантію і може займати чимало часу.

Інші статті

костная пластика 3/18/2018

Для чого потрібна кісткова пластика при імплантації зубів

Основним протипоказанням до імплантації є недостатній обсяг кістки в яснах. Проводить усунення цієї проблеми хірургічна стоматологія, Харків – це місто, де…

Читати далі
десна 11/24/2018

Кіста зуба: причини, симптоми, діагностика

Кістою називається захворювання, при якому в організмі з'являється патологія, що є порожниною з ущільненими стінками і має рідке або желеподібне наповнення.

Читати далі
вырванный зуб в руке 11/24/2018

Причини видалення зуба мудрості

У дорослої людини прикус формується за допомогою 32 зубів, при цьому чотири з них – це зуби мудрості, вони з'являються…

Читати далі
лечение пульпита 4/9/2019

Пульпіт: симптоми та методи лікування

Усередині зуба знаходиться пульпа, яка є м'якою тканиною, розташованою в порожнині зуба. Вона відрізняється високою чутливістю, а тому навіть…

Читати далі

Часто задавані питання

Зубы
Як можна записатися на прийом?
Просто зателефонуйте, вказаному на сайті.
Чи приживаються імпланти?
Звичайно, приживаються, у нас більше 500 задоволених клієнтів з імплантами.
Чи можна мені перекусити, перш ніж йти до стоматолога?
Краще не їсти. Багато маніпуляцій ми робимо із знеболюючими ін'єкціями. Після відвідування поїсти із задоволенням!
Чи потрібно чистити зуби перед відвідинами?
Так. Перед відвідуванням стоматолога потрібно почистити зуби, щоб стоматологу було зручніше працювати з зубами.
Як довго зберігається ефект відбілювання?
Ефект відбілювання зберігається в середньому близько року. Якщо в раціоні багато барвників (кави, чорний чай, червоне вино, ягоди і т.д.) то зуби забарвляться швидше.
Які існують методи лікування зуба, що тріснув?
Якщо тріщина невелика і глибока можна відновити зуб коронкою.
Чи можна зберегти сильно зруйнований зуб?
Це залежить від того, наскільки сильно зуб зруйнований, зазвичай такий зуб відновлюється і на нього робиться коронка, або в безнадійних випадках зуб видаляють і замінюють імплантатом.